Sałata lodowa
Główny produkt naszej firmy

To jedna z najpopularniejszych sałat na świecie. Charakteryzuje się dużymi główkami. Jej zielone liście są soczyste, kruche i pofałdowane, a smak łagodny. Przechowywana w lodówce, dłużej zachowuje świeżość i nawet po kilkunastu dniach nie traci swoich wartości smakowych. To jedyny rodzaj sałaty, który można kroić nożem.
Idealna do sałatek czy dekorowania potraw.
Jako jedyna firma w Polsce (a do niedawna również w Europie) posiadamy kombajn (Atlantis One) do zbioru tego warzywa. Jest on wyposażony w automatyczną linię ważąco-pakującą każdą główkę sałaty. Końcowym etapem pakowania jest umieszczenie nadruku oraz naklejenie na każde warzywo etykiety z niezbędnymi informacjami. Zaletą naszego kombajnu jest możliwość ograniczenia uszkodzeń mechanicznych do całkowitego minimum.
Opakowania
- karton 10 sztuk (masa min. 1 szt. 350 g)
- karton 12 sztuk (masa min. 1 szt. 300 g)
- skrzynka (sałata luzem do przemysłu)
Brokuł

Brokuł zaliczany jest do rodziny kapustowatych. Ma długą i mięsistą łodygę, na której znajduje się kwiatostan zwany różą.
Z uwagi na dużą zawartość składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka), witamin: (A, B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy) oraz błonnika pokarmowego, warzywo to zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.
Warzywo jest także cenione z uwagi na fakt, że zawiera sulforafan – związek o właściwościach przeciwnowotworowych. Kupując świeże brokuły należy zwracać uwagę, by różyczki nie były uszkodzone i pozbawione plam, a otaczające je liście nie powinny być żółte.
Z uwagi na cenne wartości odżywcze brokuł najlepiej spożywać na surowo. Serw ując go na ciepło najlepiej gotować na parze lub w lekko osolonej, wrzącej wodzie – nie dłużej niż kilka minut. Dalsze poddawanie obróbce cieplnej powoduje znaczny ubytek witamin i minerałów.
Poza różyczkami jadalna jest także gruba, mięsista łodyga brokułu, która w smaku przypomina trochę kalarepę.
Drugi po sałacie lodowej produkt, który nasza firma uprawia na tak dużą skalę. Gwarancję jakości z zachowaniem wysokiej produkcji umożliwiają specjalne maszyny do zbioru oraz specjalistyczna, automatyczna linia do przygotowania i pakowania brokułów. Jest to najbardziej wydajna linia tego typu w Polsce – umożliwia spakowanie 6000 brokułów na godzinę.
Opakowania
- karton 10 sztuk (masa min. 1 szt. 500 g)
- karton 12 sztuk (masa min. 1 szt. 500 g)
- karton 14 sztuk (masa min. 1 szt. 400 g)
- skrzynka 10 kg (brokuł luz)
Mieszanka Baby

Mieszanka baby to kompozycja starannie wyselekcjonowanych młodych listków szpinaku, botwiny czerwonej, botwiny i rukoli. Ma delikatny, ale wyrazisty smak, doskonała, jako składnik sałatek i element dekoracyjny.
Opakowania
- karton 8 sztuk (masa min. 1 szt. 125 g)
- karton 8 sztuk (masa min. 1 szt. 100 g)
- karton 4 sztuki (masa min. 1 szt. 100 g)
Sałata rzymska

Kształtem przypomina kapustę pekińską. Jej wydłużone liście są sztywne, mięsiste, gładkie lub lekko pomarszczone z wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem. To cenne warzywo, jest bogate w witaminy (B1, B2, B6, PP, C), karoten i składniki mineralne (fosfor, wapń, żelazo, sód, potas, magnez, cynk).
Jak większość sałat jest niskokaloryczna i lekkostrawna, działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne.
Najczęściej jest składnikiem sałatek (największą światową sławą cieszy się Sałatka Cezar). Można ją podawać także na ciepło – grillować lub zapiekać.
Opakowania
- karton 10 sztuk (masa 1 szt. min. 250 g)
- skrzynka (sałata luzem do przemysłu)
Sałata masłowa

Jej listki są miękkie i delikatne. Ten rodzaj sałaty należy przechowywać w pomieszczeniach ciemnych, chłodnych i wilgotnych, w ten sposób przedłużamy jej świeżość.
Sałata masłowa stanowi dobry dodatek do kanapek, składnik sałatek i surówek, jest również wykorzystywana jako element dekoracyjny. Jej liście idealnie komponują się z pieczonymi czy smażonymi mięsami.
Opakowania
- karton 6 sztuk (każda sztuka w rożku foliowym)
- łuszczyna 16 sztuk luzem
Seler naciowy

Posiada zielone, zgrubiałe łodygi (właściwie są to ogonki liściowe), które można chrupać na surowo lub poddawać obróbce termicznej. Łodygi mają więcej soli mineralnych niż seler korzeniowy, a olejki eteryczne nadają potrawom charakterystyczny zapach i pikantny smak. Seler naciowy jest także bogaty w witaminę C (jest jej dwukrotnie więcej niż w cytrusach), a także beta karoten i witaminę E.
To warzywo jest nieodzownym składnikiem większości diet odchudzających i oczyszczających – dostarcza witamin i przyśpiesza metabolizm.
Świetnie sprawdza się jako element różnego rodzaju sałatek/surówek lub zielonych koktajli. Można go podawać również z dipami lub serwować na ciepło – gotować, dusić i zapiekać.
Opakowania
- karton 16 sztuk (masa min. 1 szt. 400 g)
- karton 8 sztuk (masa min. 1 szt. 400 g)
- karton 6 sztuk (masa min. 1 szt. 400 g)
Por

Popularne warzywo cebulowe, używane jako jarzyna lub przyprawa. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach.
Ta niepozorna roślina kryje w sobie wiele wartości odżywczych – zawiera dużo soli mineralnych (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i jest dobrym źródłem witamin (C, A, E, B1, B2, PP). Z tego też względu por jest ceniony w medycynie naturalnej i polecany w wielu dietach leczniczych i odchudzających. Ponadto jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Można go spożywać na surowo, gotować lub dusić. Idealnie nadaje się na surówki, sałatki, jako składnik zup czy sosów.
Pakowanie pora odbywa się przy użyciu maszyn typu flow pack, które są wyposażone w systemy ważąco-etykietujące.
Opakowania
- karton 4 kg
- łuszczyna 10 kg
Cykoria radicchio

Jest odmianą cykorii, jej kształt przypomina małą czerwoną kapustę. Ma biało-fioletowe liście, które są bardzo dekoracyjne. Z tego też względu dodaje się je często do mieszanek sałat, zaostrzając tym samym ich smak i dodając koloru. Radichcio można także zapiekać. Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt, stymuluje system trawienny, tonizuje krew i wątrobę.
Opakowania
- skrzynka luz.
- karton 6 sztuk (masa min. 1 sztuki 250 g)
Endywia escarole

Szerokie zewnętrzne ciemnozielone liście, delikatnie pomarszczone mają lekko gorzki smak. Wewnątrz główki znajdują się coraz jaśniejsze odcienie zieleni, a smak tych liści jest coraz bardziej delikatny i mniej gorzki. Wykorzystując wszystkie warstwy liści uzyskujemy różnorodny i bogaty smak potrawy. Poza tym escarole jest dobrym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Można podawać w formie sałatki, łącząc ją z innymi warzywami, serem czy mięsem. Można też serwować na ciepło lub jako dodatek do zup.
Opakowania
- skrzynka 12 sztuk luzem
Endywia frisee

Charakteryzuje się kędzierzawymi liśćmi – kruchymi i delikatnymi. Zielone zewnętrzne są nieco gorzkie, z kolei wewnętrzne liście, jaśniejsze zielono-żółte, są słodkawe i łagodne. Frisee zawiera sporo witamin A, B1, B2, C, niacynę oraz składniki mineralne – żelazo, wapń, fosfor, potas, sód, mangan, miedź, cynk i jod.
Chcąc zachować większość składników odżywczych najlepiej jeść ją na surowo – jako składnik sałatek/surówek i łącząc z pomidorami, ogórkami, papryką oraz innymi sałatami. Z uwagi na jej ostry smak dobrze komponuje się z wszelkimi serami i orzechami. Frisee można również gotować, dusić czy zapiekać.
Opakowania
- skrzynka 12 sztuk luzem
Młody szpinak

Jest nie tylko niskokaloryczny, ale też zawiera dużo makro i mikroelementów m.in. sód, magnez, potas, mangan, żelazo, witaminy: E, K, C, witaminy z grupy B.
To uniwersalne warzywo, można przygotować na wiele sposobów. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek/surówek czy jako składnik zielonych koktajli. W sałatkach można łączyć szpinak z serami – fetą, parmezanem, oscypkiem czy pleśniowymi. Pasują do niego również owoce – gruszki, jabłka, winogrona, truskawki, pomarańcze. Taką sałatkę warto polać oliwą, gdyż w ten sposób zwiększamy wchłanianie beta-karotenu i luteiny.
Liście szpinaku świetnie smakują podane na ciepło. Można z nich przygotować zupy, zapiekanki, sosy do makaronów, nadają się także jako farsz do pierogów, naleśników czy tart.
Opakowania
- skrzynka luz
- karton 10 szt., masa 250 g
Rukola

Rukola, jej oficjalna nazwa brzmi rokietta siewna – jest zielonym warzywem liściastym i należy do rodziny kapustowatych. Ma przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak i coraz częściej gości na naszych stołach. Rukola świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sałatkach jak również daniach na gorąco.
Opakowania
- karton 8 szt. (masa 100 g, 120 g, 150 g)
Roszponka

Roszponka zaliczana jest do rodziny kozłkowate. Tworzy rozetę liściową, którą spożywa się na surowo. Liście są całobrzegie o kształcie łopatkowym i lancetowatym. Roszponka to roślina ujmująco delikatna w smaku. Może stanowić zarówno bazę do sałatki jak również być dodatkiem do dań na gorąco.
Opakowania
- karton 8 szt. (masa 100 g, 120 g, 150 g)
Pak Choi
(wkrótce w ofercie)

Pak choi to jedna z odmian kapusty, ze względu na swoje pochodzenie zwana również kapustą chińską. Najsmaczniejszą częścią rośliny są białe dolne partie liści, delikatne, soczyste a zarazem chrupkie. Najlepiej komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.